Dutch Overshoot Day: wat is het en waarom moet het anders?

Op 12 april was het de Dutch Overshoot Day*. Wat dit betekent? Dat we in Nederland nú al zoveel grondstoffen hebben opgemaakt als de aarde in heel 2023 kan produceren. En dat dus al in april. Tot 31 december staan we in het rood. We verbruiken te veel grondstoffen en onze voetafdruk voor het gehele jaar is al gemaakt. Niet bepaald het visitekaartje dat we willen afgeven aan toekomstige generaties. Daarom is het tijd voor verandering. En dit doen we samen.

Jaarlijks wordt de Dutch Overshoot Day berekend door de National Footprint and Biocapacity Accounts. Wat is de oplossing volgens hen? Onze energiesystemen fossielvrij maken, switchen naar een plantenrijk dieet, overtollige CO2 opslaan en gaan leven op een manier die minder hulpbronnen vergt. Vanuit GP Groot inzameling en recycling helpen we hierbij door onze klanten mee te nemen in goede afvalscheiding. En hoe je daardoor van afval weer een grondstof kunt maken.

Hoe verminderen we het gebruik van grondstoffen?

Uiteraard door afval te voorkomen. Geen afval betekent geen verspilling van grondstoffen. En als materiaal wordt weggegooid, betekent dit niet automatisch dat het geen waarde meer heeft. Je kunt er vaak nog van alles van maken. Als je het afval maar goed scheidt. Wim Horeman, directeur GP Groot inzameling: “Hoe beter het afval is gescheiden, hoe beter we het kunnen hergebruiken en recyclen. Wij noemen dit ‘schone stromen’. Stel, je knapt een oude gebruikte tafel op. Dit lukt beter als de basis goed en schoon is, dan wanneer er allerlei dingen op zijn geplakt die je eerst moet verwijderen. Zo werkt het ook met recyclen. Hoe beter het afval is gescheiden en hoe minder vervuild het is, hoe gemakkelijker het kan worden hergebruikt of gerecycled.”

Weetje: als iedereen op aarde dezelfde levensstijl heeft als wij, hebben we jaarlijks 3,6 aardbollen nodig om genoeg grondstoffen te produceren.

“Gelukkig merken we dat veel bedrijven al stappen zetten om verschillende afvalstromen apart in te zamelen. Alleen niet ieder bedrijf heeft de ruimte om meerdere containers te plaatsen. Daarom zijn we de speciale inzameldienst, Minicollect, gestart. Een mooi voorbeeld van hoe wij door de markt werden uitgedaagd om te innoveren. Met Minicollect zamelen we kleine hoeveelheden in van specifieke en schone afvalstromen. Overtollige stromen die daardoor geen afval worden! Schoon en circulair, inclusief efficiëntere routes en zo duurzaam mogelijk rijden. Maar heel eerlijk: afvalscheiding kan nog beter en dat moeten we samen doen.”

Hoe kan het nog beter?  

Er is bijvoorbeeld al eerder verandering nodig in de keten van inzameling en recycling. “Al bij het ontwerp van een product nadenken over hergebruik kan enorm bijdragen aan het opnieuw inzetten van gebruikte materialen,” vervolgt Horeman. “Bijvoorbeeld door minder laminaten en met elkaar vervlochten stoffen te gebruiken. Dit leidt na de levensduur van een product tot schonere afvalstromen. Om hier beweging in te brengen voeren wij ketengesprekken met bedrijven in verschillende branches. Zodat over 10 tot 20 jaar de producten die nu geproduceerd worden wél goed uit elkaar te halen zijn. Zo zorgen we er samen voor dat vrijwel alle producten straks oneindig gerecycled kunnen worden tot circulaire grondstof en we geen nieuwe grondstoffen meer uit de aarde hoeven te halen.”

“Daarnaast adviseren we ook over duurzaam afvalmanagement en het verminderen van de CO2-uitstoot,” sluit Horeman af. “We inventariseren de afvalstromen van onze klanten en kijken samen hoe we die kunnen voorkomen en zo goed mogelijk scheiden. Alles voor het behalen van dat optimale recyclingresultaat en daarmee de Dutch Overshoot Day te voorkomen.”

Wat er mogelijk is in het afvalmanagement van jouw bedrijf?

* De Dutch Overshoot Day wordt jaarlijks uitgerekend door de National Footprint and Biocapacity Accounts. Hier vind je meer informatie over de berekening.