GP Groot heeft op 29 november haar eerste volledig elektrische kraakperswagen in gebruik genomen. Dit voertuig, een Volvo FE6x2, wordt ingezet voor het emissievrij en geruisloos inzamelen van het bedrijfsafval in de regio Alkmaar.

Emissievrije afvalinzameling

GP Groot stelt zichzelf ten doel om slimmer en schoner in te zamelen. Om dit te realiseren, kijkt GP Groot niet alleen naar manieren om afval te recyclen, maar ook naar mogelijkheden om als bedrijf het goede voorbeeld te geven en verder te verduurzamen. De aanschaf van een elektrische kraakperswagen is een bewuste investering in de toekomst en een concrete stap naar emissievrije afvalinzameling.

Wim Horeman, directeur inzameling bij GP Groot: “Door het rijden met elektrische wagens gaan we op een duurzamere manier van afval naar grondstof. Vergroening van ons wagenpark is dan ook een logische vervolgstap die aansluit bij ons innovatieve karakter. Wij kijken vooruit en anticiperen met de komst van de elektrische kraakperswagen ook op de aangekondigde zero-emissie zones in binnenstedelijke gebieden.“

Voordelen voor chauffeurs

Voor de chauffeurs en bijrijders brengt het rijden met een elektrische vrachtwagen ook een aantal voordelen met zich mee. De wagen rijdt veel soepeler, wat zorgt voor een prettige rijervaring.

Snelladen met NXT Mobility

De start van het elektrificeren van het wagenpark van GP Groot is ingezet en daarbij hoort ook een passende laadoplossing voor deze voertuigen. GP Groot maakt, onder de naam NXT Mobility, de energietransitie lokaal mogelijk. Dit doen wij met een snelgroeiend netwerk van NXT Energy Hubs en snellaadlocaties. NXT Mobility voorziet in een laadoplossing voor onze elektrische wagens met de NXT ChargeBox. Dit is een unieke innovatie die door de toepassing van accubuffering snelladen tot 320 kW op iedere locatie mogelijk maakt. Zelfs bij beperkte capaciteit op het stroomnet (netcongestie). De NXT ChargeBox kan bovendien worden gebruikt als energieopslag voor lokaal opgewekte elektriciteit. Eigen wind- of zonne-energie wordt in de NXT ChargeBox opgeslagen om er vervolgens elektrische voertuigen ultrasnel mee op te laden.