Afvalvrij bouwen in de praktijk

Fragment van het artikel uit het BouwKennis magazine, publicatie maart 2024

GP Groot maakt van bouwplaats het grondstoffenplein voor de toekomst

De thema’s duurzaamheid en circulariteit worden ook op de bouwplaats steeds belangrijker. “Wij vinden het belangrijk om circulariteit te bevorderen én bedrijven daarbij te ondersteunen. Dit doen wij onder meer door mensen bewust te maken dat afval een grondstof is. Zo kunnen we samen grondstofpleinen creëren op bouwlocaties,” aldus Coraline Noordzij, projectmanager Circulariteit bij GP Groot. We spreken Coraline en Jeroen Zwart (verkoopleider Bouwnijverheid bij GP Groot) over de visie van het bedrijf en de inspanningen om een circulaire bouwketen te realiseren. Waarbij de ambitie om afval te reduceren en het stimuleren van gedragsverandering belangrijke factoren zijn.

Geen afval, maar grondstof
Een afvalvrije bouwplaats betekent voor GP Groot de term ‘afvalstroom’ loslaten en het materiaal te zien als grondstof voor de toekomst. Zodat deze weer toegepast kunnen worden in productieprocessen. “Wij proberen onze klanten te motiveren en te bewegen om zoveel mogelijk materialen gescheiden aan te bieden. Zowel het klimaat als de aannemer zijn daarmee gebaat,” aldus Jeroen. Het bedrijf benadrukt het belang van een nieuwe benadering in de circulaire bouwketen. Jeroen: “Van producent tot uitvoerder en van productontwikkelaar tot de verpakkingsindustrie, met de gehele keten kunnen we samen de impact op het milieu verlagen en de overgebleven materialen hoogwaardig opwerken als grondstoffen voor nieuwe producten.”

Jeroen Zwart

“Per bouwfase komen andere materialen vrij, waar weer andere inzamelingsoplossingen voor nodig zijn.”

Jeroen Zwart, verkoopleider bouwnijverheid

Jeroen Zwart, verkoopleider bouwnijverheid

Duurzame visie
GP Groot heeft drie belangrijke pijlers en daar werken zij met veel toewijding aan. Coraline: “Wij spannen ons in voor de circulaire economie, de energietransitie en klimaatbestendigheid. Dit doen wij met vier overkoepelende bedrijfsonderdelen: inzameling, recycling, energie en advies en
infrarealisatie. Als familiebedrijf voelen wij de motivatie om stappen te zetten voor de volgende generatie. Zo initiëren wij gesprekken met diverse partijen in de keten, waaronder aannemers, producenten en bouwhandels, om marktvraag en aanbod bij elkaar te brengen. Door een open dialoog met elkaar te voeren ontstaan nieuwe ideeën welke circulariteit bevorderen.” Jeroen vult aan: “Een voorbeeld hiervan is de inzameling van steigernetten. Deze belandden voorheen in het restafval. In samenwerking met circulair conceptburo Brokkenmákers en Kras Recycling hebben we de recyclingmogelijkheden onderzocht. Doordat wij de steigernetten nu gescheiden inzamelen kunnen ze als aparte stroom verwerkt worden tot grondstof. Het wordt met  veel enthousiasme ontvangen. Dat is leuk om te zien.”

CSRD-wetgeving en technologie voor duurzaamheid
Jeroen: “Voorafgaand aan een project maken wij een afvalbeheerplan. Per bouwfase komen andere materialen vrij, waar weer andere inzamelingsoplossingen voor nodig zijn. Zo weten wij welke containers nodig zijn om de stromen schoon in te zamelen. Niet alleen de aanwezige inzamelcontainers, ook de beschikbare vierkante meters en logistiek spelen daarbij een belangrijke rol. Bij logistiek kijken we naar het aantal vervoersbewegingen en we investeren in schoner rijden. Samen maken we de stap naar een schonere toekomst. In het CO2-rapportagesysteem van GP Groot kunnen aannemers zelf per project de voortgang en behaalde resultaten bekijken. Zij gebruiken de rapportages als stuurmiddel voor steeds duurzamere resultaten.”

Het is de verwachting van GP Groot dat de aankomende CSRD-wetgeving, CO2-rapportages en afvalmonitoring een grotere rol gaan spelen in het bedrijfsleven. Vanaf 2024 worden bedrijven steeds meer verplicht volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)-richtlijnen te rapporteren. GP Groot raadt bedrijven, ook al zijn zij nog niet zelf verplicht tot rapporteren, aan om de keten waar zij in opereren te analyseren en maatregelen te nemen om te voldoen aan de duurzaamheidsvraag van relaties.

Wilt u het gehele artikel lezen? Vul uw e-mailadres in en u kunt direct verder lezen.