Brand in bedrijfsafval door batterijen

Brand in het bedrijfsafval tijdens het rijden van een route? Dat wil je niet! Toch is het ons al regelmatig overkomen. Onlangs brak er zelfs in één week in twee wagens brand uit. Door snel ingrijpen van de chauffeurs en bijrijders konden de brandende ladingen op tijd worden gelost. Hierdoor bleven onze medewerkers veilig en zijn de vrachtwagens niet beschadigd.

Hoe kan een lading bedrijfsafval vlam vatten?
Vaak zijn batterijen of accu’s de oorzaak. Ze worden onbewust weggegooid in een container en dus niet apart ingezameld. In Nederland is het weggooien van batterijen bij het reguliere bedrijfsafval een groeiend probleem dat ernstige gevolgen kan hebben. Waarom? Wanneer batterijen worden blootgesteld aan warmte, druk of beschadigd raken kan er een steekvlam ontstaan. En dit kan zelfs tot een explosie leiden. Een groot risico, zeker als je nagaat dat ingezameld bedrijfsafval wordt samengeperst in een kraakperswagen.

Dit brengt niet alleen de veiligheid van onze medewerkers in gevaar, maar kan ook leiden tot aanzienlijke schade aan het wegdek en onze voertuigen.

Apart scheiden
De afvalbranche heeft vorige week de campagne ‘Doe maar apart’ gelanceerd waar onder andere Vereniging van Afvalbedrijven bewustwording creëert voor het apart scheiden van batterijen in het bedrijfsleven. Tegenwoordig zijn batterijen niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ze zitten in onze smartphones, e-sigaretten, elektrische fietsen, drones, gereedschappen en andere gebruiksvoorwerpen. Hoewel batterijen handig zijn en ons veel gemak bieden, is bewustwording van de mogelijke risico’s die ze met zich meebrengen wanneer ze niet op de juiste manier worden weggegooid belangrijk.

GP Groot inzameling is vastbesloten om haar steentje bij te dragen aan het veilig omgaan met batterijen. We zorgen ervoor dat ze op een veilige en milieuvriendelijke manier worden afgevoerd en gerecycled. Ook investeren we in opleidingen en trainingen van onze medewerkers om ervoor te zorgen dat zij goed geïnformeerd zijn over de risico’s en de juiste procedures volgen.

Samen creëren we een veilige omgeving waarin batterijen en elektrische apparatuur op de juiste manier worden afgevoerd en verwerkt. En voorkomen we een negatieve impact op het milieu.

Meer weten over het apart scheiden van je bedrijfsafval ? Of heb je een vraag?