Vandaag start GGD Hollands Noorden met het vaccineren tegen het coronavirus. Op de vaccinatielocatie in Alkmaar (Olympiaweg 26) verzorgt GP Groot de inzameling van het afval dat vrijkomt. Het gaat hierbij om regulier afval (restafval, PMD, karton), maar ook specifiek ziekenhuisafval (SZA), zoals de naalden waarmee gevaccineerd wordt. Marit Bus, keyaccountmanager bij GP Groot: “We vinden het een mooie opdracht dat we, naast het afval dat vrijkomt bij de teststraten van GGD Hollands Noorden, nu ook de afvalinzameling van de vaccinatielocatie mogen verzorgen.” Samen met Arne Abbink, projectleider vaccinatielocatie bij GGD Hollands Noorden, namen wij een kijkje op locatie.

Op de vaccinatielocatie staan containers voor verschillende afvalstromen. Abbink: “Regulier afval, zoals verpakkingsmaterialen, mondkapjes en kantineafval scheiden we in de gebruikelijke rolcontainers van GP Groot. Afval dat mogelijk besmet is met biologisch materiaal gaat in de specifieke ziekenhuisvaten. Daaronder vallen ook de naalden waarmee we vaccineren. In elke vaccinatiecabine kunnen zo’n 25 vaccinaties per uur worden gegeven. Je kunt je dus voorstellen dat we de ziekenhuisvaten hard nodig hebben.”

Vaccinatiecabine GGD afval GP Groot

Foto: Erik Boschman

De vaten voor SZA zijn op een dusdanige manier gemaakt dat, wanneer zij gesloten worden, deze ook niet meer open kunnen. Zo blijft mogelijk biologisch besmet materiaal in de vaten en kunnen ze op een veilige manier worden verzameld in een 10 ft opslagcontainer. Op deze manier hoeft niemand de vaten onnodig aan te raken. Zodra de opslagcontainer vol is, wordt deze door GP Groot gewisseld en wordt de locatie weer voorzien van een nieuwe opslagcontainer en SZA-vaten.