Een decennium van duurzaamheid: CONO Kaasmakers en GP Groot al tien jaar partners

CONO Kaasmakers is een coöperatie van melkveehouders die toonaangevend is op het gebied van duurzaamheid en natuurlijk; kaas. Al ruim 10 jaar werken CONO Kaasmakers en GP Groot samen op het gebied van het duurzaam inzamelen van afval. 

Voor deze Noord-Hollandse bedrijven is duurzaamheid meer dan slechts een term. Zo heeft CONO Kaasmakers de ambitie om in 2030 een klimaatpositieve kaasketen te hebben en GP Groot de ambitie om afval 100% om te zetten naar hoogwaardige nieuwe grondstoffen, circulaire producten en duurzame energie.

Duurzaam afvalmanagement 
Al ruim 10 jaar is CONO Kaasmakers klant bij GP Groot. Zij scheiden inmiddels iedere afvalsoort die er vrijkomt. “Denk aan verpakkingsmaterialen, zoals PMD, maar ook papier/karton en zelfs PVC wat vrijkomt uit de oude kaasmakerij. Voor alle afvalstromen staat er een passende container,” aldus Tijs Roeland, Manager Techniek en Projecten bij CONO Kaasmakers. In totaal zamelt GP Groot 11 afvalstromen in bij CONO Kaasmakers. “Samen met GP Groot willen we het restafval nog verder gaan uitdiepen om te zien wat voor bruikbare materialen hier nog inzitten. Misschien komt er wel een stroom bij,” vertelt Roeland: “Naast het scheiden van afval zijn wij ook bezig met het verminderen van afval.” Sinds juni 2022 worden binnen de organisatie alleen nog mokken en (thee)glazen gebruikt. Daarmee worden per jaar gemiddeld 55.000 kartonnen bekers bespaard. 

Complimenten voor de medewerkers
Met GP Groot als partner heeft CONO Kaasmakers een op maat gemaakt afvalmanagement. Deze doelgerichte aanpak heeft niet alleen geleid tot een vermindering van het restafval, maar ook tot een schone werkomgeving voor alle medewerkers.

Tijs Roeland

“We hebben een speciale milieustraat ingericht op ons terrein. Onze facilitaire afdeling ziet het als uitdaging om alle afvalstromen zoveel mogelijk te scheiden. Ze vindt het leuk en ziet het als een sport. Externe partijen die over ons terrein lopen zeggen; wat is het hier gaaf geregeld. Een groot en mooi compliment voor alle medewerkers. Dit motiveert om nog meer ons best te doen.”

Tijs Roeland, Manager Techniek en Projecten bij CONO Kaasmakers

Tijs Roeland, Manager Techniek en Projecten bij CONO Kaasmakers

Bij CONO Kaasmakers merken ze in de praktijk, dat de inrichting van afvalstations op de werkvloer bijdraagt aan een juiste manier om afval te scheiden. “Doordat we de juiste containers faciliteren, maak je het gemakkelijker voor jouw medewerkers, waardoor het scheiden ook makkelijker gaat.” “Zo staan er afvalscheidingsmodules bij de koffiecorner, zetten wij narrowcasting in, maar ook ‘De Tijd’ het blad voor de medewerkers. Hierdoor merken we dat er gesprekken over dit onderwerp ontstaan. Bijvoorbeeld tijdens de lunch; neem je een kant-en-klare salade mee verpakt in plastic of neem je een eigen broodtrommel mee? Collega’s spreken elkaar ook aan waardoor er ook een gedragsverandering plaatsvindt. “Verder is het vooral doen!”, geeft Roeland aan.

Inspiratie voor anderen
De samenwerking met CONO Kaasmakers is een inspirerend voorbeeld hoe bedrijven hun afvalmanagement kunnen optimaliseren en daarmee duurzaamheid gemakkelijk kunnen integreren in hun dagelijkse bedrijfsvoering. Door bewust om te gaan met afval kunnen bedrijven niet alleen hun ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook waardevolle grondstoffen een nieuw leven geven. “Afval is niet alleen een verantwoordelijkheid, maar ook een kans om te werken aan een duurzame toekomst,” zo sluit Roeland af. 

Direct contact

Ook advies om nog beter afval te scheiden en te besparen?