We werken veilig of we werken niet – het motto voor de arbeidsveiligheid van onze collega’s

Veilig werken is heel belangrijk. Daar steken we op alle vlakken veel tijd en energie in. Door opleidingen aan te bieden, onveilige situaties te voorkomen en ervoor te zorgen dat het gesprek over veiligheid altijd op gang blijft. Deze week is het de week van de veiligheid in de afvalbranche. Een goed moment om hier eens extra bij stil te staan.

Als er één collega is die alles weet over veiligheid, dan is het onze collega Mark Renooij. Mark is coördinator Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden en Milieu (KAM), van GP Groot inzameling en recycling en houdt zich dagelijks bezig met veiligheid.

“Om het werk veilig uit te kunnen voeren is het belangrijk dat iedere collega zich bewust is van de mogelijke gevaren. Zo voorkomen we letterlijk ongelukken. Daarom creëren we een werkomgeving waarin we de risico’s altijd zo laag mogelijk houden. ”

Waarom is het zo belangrijk om veilig te werken?

“Natuurlijk vanwege de belangrijkste reden: om weer veilig thuis te komen van je werk. Klinkt heel logisch, maar wij werken met zwaar materiaal, grote installaties en verschillende soorten vrachtwagens. Om het werk veilig uit te kunnen voeren is het belangrijk dat iedere collega zich bewust is van de mogelijke gevaren. Zo voorkomen we letterlijk ongelukken. Daarom creëren we een werkomgeving waarin we de risico’s altijd zo laag mogelijk houden. En een plek waar veilig werken altijd besproken kan worden.”

Hoe helpen we onze collega’s om veilig te werken?

“Dit doen we op heel veel verschillende manieren. Zowel voor nieuwe collega’s als voor collega’s die al langer bij ons werken. Bewust worden van veilig werken én bewust blijven zijn twee verschillende dingen. Zo moeten nieuwe collega’s bijvoorbeeld eerst intern een toets maken en rijden ze mee met een mentorchauffeur. Daarna houden we iedereen scherp door regelmatig cursussen te geven en toolboxen over veilig werken te delen. In zo’n cursus behandelen we onder andere voorbeelden van mogelijke gevaarlijke situaties. Voor de herkenbaarheid worden deze in scène gezet op onze eigen werkvloer.”

“De cursussen zijn niet alleen voor chauffeurs en machinisten, maar ook voor onze planners. Zij moeten structureel voertuiginspecties doen en het gesprek aangaan met collega’s. Wij begeleiden hen bij deze gesprekken. Veiligheid op een laagdrempelige manier bespreekbaar maken is heel belangrijk.”

“Daar hoort ook het doorgeven van meldingen bij. Collega’s kunnen, via ons interne systeem, heel makkelijk melding maken van een mogelijke gevaarlijke situatie. Zij krijgen altijd terugkoppeling over hoe we de situatie hebben opgelost of veranderd. Veel van onze collega’s zijn vaak buiten de deur aan het werk en die situaties hebben we niet altijd in de hand. Laatst stond er een bord van een wegomleiding pal naast de uitrit van één van onze locaties. Hierdoor konden de chauffeurs niet goed zien of ze de weg op konden rijden. Doordat we hier melding van kregen konden we contact opnemen met het bouwbedrijf en werd het bord gelukkig snel verplaatst.”

Wat is het resultaat?

“Doordat veiligheid bij ons altijd hoog op de agenda staat, weten collega’s wat ze moeten doen in bepaalde situaties. Het is heel belangrijk om veilig te kunnen handelen in alarmerende situaties. Onlangs kwam er rook uit een wagen die vol zat met ingezameld bedrijfsafval. De reden? Brand door batterijen. Iets waar we de laatste tijd steeds vaker mee te maken hebben. Er kan zelfs al brand ontstaan door een kleine knoopbatterij. Wanneer deze onder druk komen te staan ontstaat er een steekvlam, waardoor het afval in brand vliegt. Erg gevaarlijk voor de chauffeur. Doordat we onze collega’s daarop trainen, wisten ze precies wat ze moesten doen: de wagen op een veilige plek neerzetten, het afval uit de wagen gooien en zichzelf in veiligheid brengen. Onze collega’s zijn het allerbelangrijkste en we doen er alles aan om hen zo veilig mogelijk te laten werken.”

Werken bij GP Groot?