Van operatietafel tot afvalcontainer: hoe Oogcentrum Noordholland elke schakel verduurzaamt

Duurzaamheid is geen bijzaak voor Oogcentrum Noordholland, maar een fundamenteel onderdeel van de zorgpraktijk. Wat begon als een intrinsieke motivatie is uitgegroeid tot een breed gedragen visie binnen de organisatie. In gesprek met oogarts Rob Wouters blijkt hoe diep de gedrevenheid om te verduurzamen in de organisatie is geworteld. En hoe samenwerking met partners zoals GP Groot daar een sleutelrol in speelt. 

Van motivatie naar actie

“Ook al lijkt het alsof je als individuele organisatie weinig impact maakt, op de lange termijn kan het verschil enorm zijn,” vertelt Rob Wouters. Zijn persoonlijke drijfveer komt voort uit de overtuiging dat zorginstellingen een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Die overtuiging heeft geleid tot een cultuur waarin duurzaamheid met enthousiasme wordt omarmd door het hele team. “Het is leuk om er met collega’s over te praten. Iedereen denkt mee.”

Een concreet voorbeeld is de interne sterilisatieafdeling. Het oogcentrum gebruikt herbruikbare instrumenten die zelf worden gesteriliseerd. Daardoor zijn er minder transportbewegingen nodig, wat de ecologische voetafdruk verlaagt. Ook het gebouw draagt bij met zonnepanelen, luchtdichte bouw en geavanceerde luchtbehandeling in de operatiekamers.

Duurzaamheid als onderdeel van de zorgcultuur

Duurzaam denken zit inmiddels verweven in alle processen. “Wanneer wij een nieuw apparaat aanschaffen, is er automatisch aandacht voor de duurzaamheidsaspecten,” legt Wouters uit.  Die mindset wordt door de hele organisatie gedragen.  “Als je werkt met teams, moeten ze ook betrokken zijn bij de besluitvorming. Alleen dan werkt het echt”, aldus Wouters.

Aandacht voor communicatie is essentieel. Zo zijn medewerkers meegenomen waarom de ramen niet open kunnen in het luchtdichte gebouw. Door samen met de collega’s stil te staan bij de reden achter deze keuzes ontstaat er begrip en wordt de gezamenlijke ambitie versterkt.

Afval scheiden in de praktijk

Ook in de dagelijkse praktijk draagt het Oogcentrum bij aan circulaire zorg. Er wordt zorgvuldig afval gescheiden ingezameld, zoals papier en karton, kunststof, medisch afval en vertrouwelijke documenten. Daarmee levert het Oogcentrum een bijdrage aan het recyclen van materialen en de vermindering van restafval. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar verhoogt ook het bewustzijn onder medewerkers.

GP Groot als duurzame partner

GP Groot is niet alleen een afvalinzamelaar voor het Oogcentrum, maar ook een strategische partner in duurzaamheid. Op advies van GP Groot is recentelijk, de overstap naar een Impress-perscontainer gemaakt. Het afval wordt in deze container samengeperst. De Impress wordt alleen geleegd wanneer hij vol is en niet volgens een schema. Zo worden onnodige transportbewegingen voorkomen. Er wordt efficiënter gereden, zeker in rustige weken, wat de CO2-uitstoot verlaagd.

Samen wordt nagedacht over innovatieve oplossingen zoals recycling van bluewraps. Hoewel de huidige volumes voor inzameling op dit moment nog beperkt zijn, onderzoeken we mogelijkheden voor de inzet van deze stroom. Daarnaast kijkt GP Groot actief mee naar bredere vraagstukken zoals circulaire inkoop, afvalsorteeranalyses en het terugdringen van disposables.

Advies aan andere zorginstellingen

Rob Wouters geeft andere zorginstellingen graag advies mee:

Rob Wouters

“Wees creatief, denk in oplossingen en zoek een partner die met je meedenkt. Duurzaamheid is meer dan afval scheiden. Het gaat om de relatie die je opbouwt met een duurzaamheidspartner en de keuzes die je durft te maken.”

Rob Wouters, Oogarts oogcentrum Noordholland

Rob Wouters, Oogarts oogcentrum Noordholland

Zet vandaag nog de eerste stap richting circulaire zorg. Neem contact met ons op.