Samenwerking in bloei: Rainbow Kleinpak Middenmeer B.V. en GP Groot
Op het Agriport A7 bedrijventerrein is paprikateler Rainbow Growers Group B.V. gevestigd. In het ruim 40 hectare tellende kassencomplex worden het hele jaar door paprika’s duurzaam geteeld. Bauke de Jong, manager sorteren Rainbow Kleinpak Middenmeer B.V., deelt zijn ervaringen over effectief afvalmanagement, het betrekken van medewerkers en de persoonlijke samenwerking met GP Groot.
Voor glastuinbouwers is het belangrijk om te voldoen aan de richtlijnen van de GlobalGAP. Voor Rainbow KleinpakMiddenmeer B.V. is het doel helder: het nastreven van minimale afvalproductie om zo zelf de impact van CO2-uitstoot in de duurzame productieketen van paprika’s te beperken.
Drie essentiële schakels
“Afval scheiden is niet alleen een pijler, maar een integraal onderdeel van onze dagelijkse inspanningen waarbij GP Groot een cruciale rol heeft in de samenwerking,” aldus Bauke. Voor hem zijn er drie essentiële schakels binnen GP Groot: de medewerkers van de binnendienst, de accountmanager en de chauffeurs.
Door de jarenlange samenwerking kent hij de binnendienstmedewerkers van GP Groot bij naam. Bauke: “Snelheid en flexibiliteit voor het plaatsen en ledigen van containers zijn in de piekseizoenen voor ons nodig. Ik hoef maar te bellen en ze weten wie ik ben en wat ik nodig heb. Het verloopt altijd soepel, aan een paar woorden hebben we genoeg.”
“Om de medewerkers echt bewust te laten worden van het afval scheiden, laat ik ook wel eens de gevolgen zien als dit niet goed gebeurt. Samenwerken én communiceren zijn de sleutel tot een succesvol afvalbeheer!”
Aanzienlijke kostenbesparing
Bauke heeft regelmatig contact met Patrick Vredenburg, keyaccountmanager GP Groot over het reduceren van restafval. De kracht van Patrick is dat hij actief meedenkt en afvalbeheeroplossingen aandraagt voor Rainbow Kleinpak, geeft Bauke aan. “Vorig jaar kwam Patrick met het idee om verpakkingsmateriaal, zoals folies en stripbanden, uit het restafval te halen en apart in te zamelen. Wij hebben extra containers en inzamelzakken voor de folies en strips naast onze verpakkingslijn geplaatst. Dat heeft direct geleid tot een aanzienlijke kostenbesparing. Een andere prettige bijkomstigheid is dat de locatie er netter uitziet en dat de stromen worden gerecycled, wat bijdraagt aan het verlagen van onze impact voor GLobalGAP.”
Chauffeurs
Maar ook de chauffeurs denken mee in oplossingen. Bauke; “Ik word wel eens opgebeld door een chauffeur omdat de container ‘vervuild’ is. Een chauffeur mag de container dan niet ledigen omdat er afval in zit wat er niet in hoort. Hij biedt mij de kans om te kijken of er nog iets kan worden uitgehaald in plaats van weg te rijden en hier een melding van te maken. Ze denken dus graag mee en dat vind ik top.”
Bewustwording bij medewerkers
Het betrekken van de medewerkers van Rainbow Kleinpak Middenmeer B.V. bij het afval scheiden is enorm belangrijk. Want zij zijn degene die het afval in de juiste containers moeten doen. “Het is belangrijk dat er bewustwording is binnen het team, vooral gezien de internationale medewerkers. Afvalborden die laten zien welk afval in welke container moet, werken niet altijd. Daarom hebben we vaste heftruckchauffeurs aangewezen die precies weten waar elke afvalstroom in moet. Zij coördineren dit met de seizoenmedewerkers”, aldus Bauke.
Nog steeds kan het dan wel eens fout gaan, vooral als het druk is. “Om de medewerkers echt bewust te laten worden van het afval scheiden, laat ik de gevolgen ervan inzien. Zo heb ik een medewerker op de hoogte gesteld van de financiële gevolgen van verkeerde afvalscheiding, wat resulteerde in een verhoogd bewustzijn en verbeterde praktijken op de werkvloer.”
Inspiratie voor anderen
Het enthousiasme van Baukes voor het goed scheiden van afval is voelbaar. Op de vraag hoe hij anderen zou kunnen inspireren, is zijn antwoord duidelijk: “Gewoon doen. Ik twijfel ook wel eens over hoe ik iets moet aanpakken of hoe ik iets moet scheiden, maar je kunt altijd om hulp vragen. Door te vragen kom je verder en hoef je bij twijfel het niet bij het restafval te gooien. Samenwerken én communiceren zijn de sleutel tot een succesvol afvalbeheer.”
Meer weten over efficiënt afval scheiden op de werkvloer?
Neem contact op met Patrick Vredenburg:
p.vredenburg@gpgroot.nl | 088 4721247