Herberg Jan: duurzaam ondernemen en voorkomen van voedselverspilling

Dit jaar viert Herberg Jan in Heiloo haar 10-jarig jubileum. Eigenaren Marjolein Bosch en Tjerk Hofstede, die ook eigenaar zijn van restaurant Julie’s in Bergen, werken vanaf het begin samen met GP Groot. Samen hebben ze zowel hun eigen bedrijven als GP Groot zien groeien.

Regionale samenwerking

Marjolein: “Misschien komt het omdat ik zelf een Alkmaarse ben, maar ik vind het geweldig dat we als twee regionale bedrijven kunnen samenwerken. GP Groot is de afgelopen jaren flink gegroeid, maar toch blijft zij ons als waardevolle relatie zien. Dat komt niet door frequent contact, want de dienstverlening verloopt vlekkeloos. De vertegenwoordiger van GP Groot is hier niet vaak te zien, maar dit uit zich in de service en heldere communicatie. Bijvoorbeeld als de containers door feestdagen niet kunnen worden geleegd, dan wordt altijd een alternatieve dag aangeboden. Dit toont wederzijds respect en meedenken met elkaar.”

Voorkomen van voedselverspilling door duurzame initiatieven

Herberg Jan scheidt haar glas, papier/karton en bedrijfsafval, en focust op het voorkomen van voedselverspilling. “Het is zonde van alle energie wanneer voedsel in de afvalbak verdwijnt. De energie die wij steken in het verwerken en bereiden van gerechten, de manuren van de keukenbrigade en de inkoopkosten zijn aanzienlijk. Ons doel is dat onze gasten van elke hap geniet en er niets verloren gaat”.

Marjolein ziet een verandering bij haar gasten, die positiever reageren op kleinere porties. Herberg Jan speelt hierop in door kleinere porties te serveren met de opmerking ‘je mag altijd bijbestellen’. Daarnaast is het initiatief ‘Jan plant een boom’ gestart, waarbij voor elk gerecht met een hogere CO2-uitstoot een boom in de Filipijnen wordt geplant. “Een tournedos is bijvoorbeeld een minder duurzame keuze, dus daarvoor planten we een boom. Ons doel is om dit jaar 10.000 bomen te laten planten door de lokale bevolking. Zo hopen we ons steentje bij te dragen aan de CO2-reductie, ontbossing en armoedevermindering door werk voor de lokale bevolking,” aldus Marjolein.

“Het is zonde van alle energie wanneer voedsel in de afvalbak verdwijnt. De energie die wij steken in het verwerken en bereiden van gerechten, de manuren van de keukenbrigade en de inkoopkosten zijn aanzienlijk. Ons doel is dat onze gasten van elke hap geniet en er niets verloren gaat.”

Vertrouwen in GP Groot

Ook op gebied van afval scheiden en het behouden van grondstoffen wil Herberg Jan duurzamere keuzes maken. GP Groot ondersteunt hierbij en geeft bijvoorbeeld advies over het scheiden van swill, plastic en folies. Marjolein: “Daarin vertrouwen we op het advies van GP Groot. Door onze jarenlange samenwerking weet ik dat het goed zit. Dat biedt rust en zekerheid, en dat gun ik iedere ondernemer.”

Direct contact

Meer weten over het nog meer scheiden van verschillende afvalstromen? Neem contact op via het contactformulier of bel 088 472 12 34.