Composteer uw keukenafval tot nieuwe grondstof
Dagelijks produceren bedrijfsrestaurants, zorginstellingen en horecaondernemingen grote hoeveelheden keukenafval: groente– en fruitresten tot overblijfselen van maaltijden. Vaak verdwijnt dit keukenafval, ook wel swill genoemd, in de restafval container. Dat is onnodig want dit type afval is uitstekend geschikt voor hergebruik. Sterker nog: u kunt het ter plaatse verwerken tot compost.

Composteer uw keukenafval tot waardevolle grondstof
Wat is swill?
Swill is een specifieke stroom van organisch afval, bestaande uit zowel gekookte als ongekookte etensresten en keukenafval. Voorbeelden zijn snijafval van groente en fruit, overgebleven zuivelproducten en eierschalen. Swill is organisch afval dat goed recyclebaar is.
Waar GFT vooral bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval zoals schillen en klokhuizen, vereist swill een aparte verwerking. En juist door die aparte verwerking wordt het een waardevolle grondstof: voor compost, biogas of zelfs biodiesel.

Zelf composteren: keukenafval als grondstof
Wist u dat keukenafval direct op locatie kan worden verwerkt tot compost? Steeds vaker kiezen professionele keukens ervoor om hun organisch afval niet af te voeren, maar ter plekke te verwerken. Dat kan met een moderne composteermachine. Speciaal ontworpen voor gebruik in professionele keukens.
Heeft u geen ruimte of capaciteit om zelf te composteren?
Dat begrijpen wij. De swill container van GP Groot is HCCAP-gecertificeerd en wordt gewisseld voor een schone, lege en frisse container. Op deze manier houdt u altijd een schone en hygiënische keuken.
Het ingezamelde afval verwerken wij op milieuvriendelijke wijze. Tijdens het vergistingsproces komt biogas vrij: een duurzame energiebron die wij inzetten voor het opwekken van groene stroom of als brandstof. De vetresten worden verwerkt tot biodiesel. Het restant wordt uiteindelijk compost voor de land- en tuinbouw.